kreatív foglalkozások

A TÁMOP pályázat keretében megvalósuló kreatív foglalkozások a helyi himesházi kulturális örökség elemeinek felhasználásával a fiatalok tehetségének kibontakoztatását és a helyi emberek megélhetését segítik elő. A foglalkozásokat helyi kézműves mesterek, szakmai segítők és pedagógusok vezetik. A foglalkozások során a résztvevő gyermekek, fiatalok megismerkedhetnek a kreatív ipar alapjaival.

 

A kreatív ipar fejlesztésének fontos feltétele a helyi értékek, szellemi és kulturális örökség megismerése és hasznosítása. A kreatív ipar fejlődésének megalapozásához nélkülözhetetlen a gyermek- és ifjúsági korosztály bevonása, kompetenciáik felmérése és fejlesztése.

 

Himesházán a TIOP 1.2.2-09 pályázat keretében megújult német nemzetiségi tájház ideális körülményeket biztosít a kreatív foglalkozások megvalósítására, amelyek az alkotás élményének kipróbálását teszik lehetővé. A foglalkozássorozatok 3 kreatív területet ölelnek fel: kézművesség, film és előadóművészetek.

 

 Kreatív foglalkozások a himesházi tájházban

 

Kézművesség:

kovács,
bőrműves,
fazekas,
takács, textilműves

Előadóművészetek: néptánc (német nemzetiségi tánccsoport)

Film: filmkészítési alapismeretek elsajátítása

 

A foglalkozások elméleti alapozásból, kreatív (gyakorlati) műhelymunkából és alkotó, produktív szakaszból állnak. A foglalkozások kis létszámú, 14 fős csoportokban zajlanak. A kreatív foglalkozásokat összegző alkalmak, vetélkedők, kiállítások, rendezvények egészítik ki.

 

A kreatív területekhez kapcsolódóan rendezvények (bemutatók, börzék, találkozók) megrendezésére is sor kerül. A programgazdák egy nyári alkotótábort és egy a környező vidék hagyományainak megismerésére szolgáló tanulmányi kirándulást is szerveznek.