filmezés

Filmkészítés foglalkozások a himesházi tájházban

 

Témavezető szakember: Pataki Péter

Segítő pedagógus: Pappné Hantos Enikő

 

Filmezés, helyi TV Himesházán

 

Himesházán a filmezés hagyományai a helyi TV elindításával és működtetésével függenek össze. A helyi TV-ben sugárzott műsorok készítése során keletkezett tapasztalatokat igyekszenek felhasználni a filmezés, dokumentálás céljára.

 

2004 novemberében új csillagpontos kábeltelevíziós rendszer került kiépítésre Himesháza-Szűr-Székelyszabar településeken. A műsorkészítés kiterjedt mindhárom településre. A helyi televízió célja az volt, hogy elsősorban a helyi történéseket rögzítsenek és továbbítsák a nézők felé. Ezt azért tartották fontosnak, mert a helyi eseményekről csak ilyen módon érhető el audiovizuális információ, míg más külső eseményekről számtalan csatorna tudósít. A műsorstruktúra is a fenti elvet tükrözi.

 

Egy adás az alábbi témákból tevődik össze:

– ovis percek (mindig más településen készítenek egy pár perces összefoglalót);
egészség percek: itt két praxis háziorvosa a fogorvosi szolgálat és alkalmanként a védőnő látja el jó tanácsokkal a nézőket;
– riportok általában a polgármesterekkel, amelyek az aktuális ülésekről tájékoztatják a településeket;
– kulturális műsor, ahol a környező települések rendezvényein készített felvételeket mutatják be;
– sportműsor, ahol alkalmanként helyi sporttörténéseket rögzítenek és azokat továbbítják a nézők felé.

 

A műsorokat hetente frissítik és 1 hétig folyamatosan ismétlik a helyi csatornán, így alkalma nyílik mindenkinek arra, hogy megtekintse kedvenc műsorát. A műsor kezdési időpontja általában 19:00 óra és egy műsor átlagban 1,5-2 órás tartalmat ölel fel magában. A műsorok között a nap 24 órájában pergő képújság tájékoztatja a lakosságot aktuális hírekről, közérdekű információkról. 2006-ban Geresdlak is csatlakozott a csillagpontos rendszerhez, így azóta ők is élvezhetik a helyi televízió által biztosított tájékoztatási és szórakozási lehetőségeket.

 

Kulturális műsoraik teszik ki a sugárzott anyagok legnagyobb részét. Tekintettel arra, hogy helyi településeken veszik fel a helyi szereplőket, így direktbe továbbítják azokat a kulturális értékeket, amiket az egyes helyi csoportok képviselnek. Minden évben vannak visszatérő hagyományőrző rendezvények, melyeket természetesen rögzítenek, ilyen például a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál vagy a Székelyszabari Adventi Kavalkád, de ide sorolható a minden évben megrendezett falunapok, majálisok is. Ezen felül az egészségpercek keretén belül az aktuális problémákról tudnak tájékoztatást adni a lakosságnak.

 

A műsorukat 4 településen (Himesháza, Geresdlak, Székelyszabar, Szűr) összesen 740 család tudja nyomon követni, ez a nézettséget tekintve hozzávetőlegesen 2220 főt jelent.

 

A kábeltelevízió helyi lakosok közreműködésével készül. MUNKATÁRSAK:

Müller Krisztián – operatőr

Hockné Pataki Szilvia operatőr – szerkesztő

Poltné Schumann Ildikó – riporter

 

A meglévő tapasztalatok nagyban hozzájárulnak a filmkészítés elméleti alapismereteinek és gyakorlatának oktatásához. A kulturális események rögzítése, dokumentálása, a riportok készítése terén megfelelő tapasztalat áll rendelkezésre. Ugyanakkor a filmkészítés a TV működtetésénél tágabb teret ad a kreativitásnak, jobban tudja szolgálni a helyi értékek bemutatását a településen kívül.