pályázataink

2012 – TÁMOP-3.2.3/A-11/1

 

A TÁMOP projekt keretében 3 kreatív területhez (kézművesség, néptánc, filmezés) kapcsolódóan foglalkozássorozatok valósulnak meg a himesházi német nemzetiségi tájházban. A foglalkozások elméleti alapozásból, kreatív műhelymunkából és alkotó, produktív szakaszból állnak. A foglalkozások kis létszámú, 14 fős csoportokban zajlanak – összesen 140 résztvevővel, 390 alkalommal, 1020 órán át. A foglalkozásokat összegző alkalmak, vetélkedők, kiállítások, rendezvények egészítik ki 8 alkalommal, továbbá nyári alkotótáborra és tanulmányi kirándulásra is sor kerül.

 

2011 – TIOP-1.2.2-09/1

 

A himesházi Heimatmuseumban október 1-jén, a tájház fennállásának 14. évfordulóján, nagyszabású ünnepség keretében átadták a Múzeumpedagógiai Oktatóközpontot és bognárműhelyt, mely az Európai Unió és a Magyar Állam közös finanszírozásával, a TIOP 1.2.2.-09/2010-0034 azonosító számú pályázat keretében valósult meg. A több mint 8,2 millió forintból egy 15 fő befogadására alkalmas foglalkoztató termet alakítottak ki, ahol modern technikai eszközök segítik a népismereti és hagyományőrző tevékenységet. A bognárműhely berendezésével egy kihalófélben lévő szakma szerszámait gyűjtötték össze, ahol foglalkozások keretében kipróbálhatják a gyerekek a régi szerszámokat.

A pályázat keretében akadálymentes WC is kialakításra került, valamint bútorokat és technikai eszközöket szereztek be. Az új, minden igényt kielégítő foglalkoztató és a műhelyek megfelelő infrastruktúrát jelentenek a további szakmai előrelépéshez.

 

2010 – Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány

 

2010-ben a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány támogatásának köszönhetően megtörtént a Heimatmuseum-ban az udvar eredeti állapotának megfelelő helyreállítása, téglaburkolattal, téglalépcsővel és a kerítés javításával. A munkálatok összköltsége meghaladta 2 300 000 Ft-ot.

 

2009 – Vendégváró Tájházak

 

2009-ben Himesháza Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Vendégváró tájházak néven meghirdetett kiírásra. Az 1 900 000 Ft-os támogatást a tető felújítására és a riasztórendszer kiépítésére fordították.

 

2006 – Tengertánc II.

 

2006-ban a Tengertánc II pályázattal elnyert támogatásból a pajta renoválására, egy nyitott szérű kialakítása is megvalósult kemencével és kályhával. A kulturális hagyományőrző programok a pályázat után teljes egészében megvalósíthatók, az udvar részbeni felújításával lehetővé vált az asztalok és padok felállítása, a pince domb mellett alkalomszerűen színpad is kialakíthatóvá vált. A tájház teljes egészében rendezetté és látogathatóvá vált.

 

2005 – Közkincs Program

 

2005-ben a települési közkulturális szolgáltatások továbbfejlesztését biztosító Közkincs Program keretében 900 000 Ft-os támogatásban részesült a fenntartó önkormányzat. A projekt célja az volt, hogy az élő hagyományok fennmaradjanak, a tájház és a falu látogatottságát turisztikai programok segítségével növeljék, a múzeumpedagógiai programokat alakítsanak ki iskolás csoportok számára. A program növelte a tájház felszereltségét és programkínálatát, mosdó is ki lett alakítva az épületben.